Autor Tema: RTDS Software (Real Time Data Server)  (Posjeta: 3015 )

Offline Ahmed Vilic

  • Novi član
  • *
  • Postova: 15
    • Profil
    • http://www.gauss.ba
RTDS Software (Real Time Data Server)
« : Veljača 26, 2009, 09:57:16 prijepodne »
Novi software iz Magellanove proizvodnje, prosiruje mogucnosti RTK GPS uredjaja.


RTDS Software ( Real Time Data Server)

Magellan Real Time Data Server (RTDS) je novi program koji nudi firmama za geodetski premijer mogućnost korištenja GNSS opreme za priključene na vlastiti direktni IP RTK korekcijski server.
RTDS program prikuplja korekcije poslate sa GNSS bazne stanice i omogućava da se rover uređaji spoje na program. Magellan RTDS je PC program namjenj za komunikaciju između jedne baze i više rovora. Baza može biti spojena direktno na lokacijei (sa direktnom lokalnom konekcijom na RTDS) ili na udaljenoj lokaciji (spajanje na RTDS putem GPRS).


RTDS korisničke prednosti

Magellan RTDS omogućava geodetski premjer kao efikasnu alternativu na RTK mreže (javnu ili privatnu) i takođe rješava probleme ograničenosti dostupnosti radio signala, jer koristi GPRS mobilnu mrežu gdje je moguće.

RTDS povećava domet rada GNSS opreme i omogućava spajanje nekoliko rovera na jednu baznu stanicu i može kontrolisati nekoliko baza u isto vrijeme (multi – instances). RTDS donosi dodatnu prilagodljivost kao što je veća efikasnost na terenu.

Kada koristimo Magellan ProMark500 prijemnike, RTDS primjenjuje punu integraciju za RTK geodetski premjer (nije potreban spoljni radio predajnik zahvaljujući ugrađenom GSM module).

RTDS progarm je primjenjiv na sve RTK sisteme. Korišteći GPRS komunikaciju umjesto radio komunikacije omogućava povećanje udaljenosti između baze i rovera, te omogućava rad i na mjestima gdje je nemogući ili oslabljen radio signal.

Funkcionalnost uopsteno


Baza i rover su spojeni RTDS putem GPSR (mreža mobilne telefonije). Jedini zahtjev je instalirati RTDS na računar statičkom IP adresom spojen na internet. IP adresa može postaviti IT administrator, ili putem telefon/internet servis provajdera sa DSL konkcijom. IP adresa nesmije biti iza poslovnog ili ličnog firewalla.

Baza je instalirana na korinički prostor na stalnu lokaciju. Spojena je na server putem serijskog porta (RTDS pokrenut na PC).


Baza je instaliran na terenu na lokaciji pokrivenoj GPRS signalom. Konekcija sa RTDS je ostvarena GPRS signalom. Sa RTDS Magellan nudi novi način kreiranje direktnih IP servera osnaženim visokim stepenom integracije ProMark500 prijemnika (sa ugrađenim GPRS) i donosi rješenje ograničenja UHF radio signala usljed otežanog prijema u uslovima visokih zgrada, prepreka i slično
« Zadnja izmjena: Veljača 26, 2009, 10:04:27 prijepodne Ahmed Vilic »