Autor Tema: Magellan MobileMapper6 - novi GIS/GPS uređaj  (Posjeta: 8526 )

Offline Ahmed Vilic

 • Novi član
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
  • http://www.gauss.ba
Magellan MobileMapper6 - novi GIS/GPS uređaj
« : Veljača 20, 2008, 10:53:21 prijepodne »
Evo i jedna lijepa vijest iz Magellana za sve ljude koji imaju potrebu za korištenjem GIS/GPS uređaje.

Magellan je plasirao novi uređaj MobileMapper6 koji je zamjena za MobileMapper Pro uređaj.
Karakteristike uređaja su da je vodootporan, otporan na pad sa visine od 1 metar, radna temperatura je od -20 do 50 0C. Poseduje ekran osjetljiv na dodir, operativni sistem je Windows Mobile 6, zajedno sa predinstaliranim ActiveSyncom, kalkulatorom, kalendarom, mogućnost zapisivanja bilješki i posjetnika, primanje E-mail poruka, slušanje muzike, preglednik fotografija i videa. Osim toga posjeduje i mobilni office: word, excel i power point (praktično mali prenosni računar). Postoji mogućnost snimanja zvuka i fotografija  (kamera 2 megapiksela) te mogućnost vezivanja fotografija u GIS bazu podataka (fotografisanje snimljene lokacije).

Veličina uređaja je 14,6 x 6,4 x 2,9 cm (dakle nešto malo manji od svog predhodnika), težina sa baterijama je 224 g (vrlo lagan za prenos što će obradovati ljude koji uređaj moraju stalno imati u ruci), veličina ekrana je 6,86 cm (ekran je nešto veći, ali i rezloucija 240 x320)  te je vrlo pregledan i tokom sunčanog dana zahvaljujući odličnom pozadinskom osvjetljenju.

Prema fabričkim specifikacija tačnost se kreće u granicam 2 - 5 m, mada naša iskustva sa terene ukazuju da je i bolja, čak se priblizava i podmetarskim vrijednostima.

Inicijalizacija se vrlo brzo obavlja znatno brže nego u MobileMapper Pro i eXplorist serije. Za to je zaslužna odlična patch antena i SiRFstarIII GPS prijemnik, te vrlo brz procesor radnog taktka 400 MHz.

Komunikacija se ostvaruje putem USB kabla ili Bluetooth bežične veze. Memorija je raspoređana na sljedeći način: NAND Flash memorija 128 MB, SDRAM 64 MB, te dodatni SD kard slot (proširivo preko 1 GB). Tako da na teren možete ponijeti rasterske i vektorske karte , fotografije mjesta koje trebate snimiti, zvučne zapise i slično.

Dodatni senzorij koji su uključeni su: e - kompas, G-senzor i barometar.

Simpatičan dodatka je i LED svjetiljka koja se sastoji od tri LED diode male potrošnje,  a daju više nego dovoljno svjetla za snalaženje po mraku.

Napajanje je izvedeno kao i kod MobileMapper Pro uređaja - dvije AA baterije (dobra investicija je kupovina četiri AA NiHM baterija tako da uvjek imate dvije u uređaju, a dvije u rezervi). Trajanje baterija je 10 sati.

Uređaj posejeduje i spoljne priključke za dodatnu antenu i slušalice.

Vjerovatno će te se pitati kolika je cijena ovakvog uređaja?

Ovo je možda najbolja informacija, uređaj će biti jeftiniji od MobileMapper Pro uređaja.

Postoje tri varijante uređaja :

1. MobileMapper6 osnovna verzija
2. MobileMapper6 sa MobileMapping softverom
3. MobieMapper6 sa DigiTerra GIS mobile softverom

Više informacija  www.gauss.ba ili pogledajte flash prezentaciju.

Lijep pozdrav.

« Zadnja izmjena: Ožujak 04, 2008, 09:27:48 prijepodne admin »

Offline FIC_zg

 • Novi član
 • *
 • Postova: 19
  • Profil
Odg: Magellan MobileMapper6 - novi GIS/GPS uređaj
« Odgovori #1 : Veljača 20, 2008, 11:17:25 poslijepodne »
Fizički MobileMapper 6 izgleda identično kao i Triton2000, razlika je samo u tome što je MM6 plavi, za razliku od T2000 koji je naranđasti.

Probali smo i uspjeli pokrenuti iGO navigaciju, a pošto MM6 ima zvučnik radi i glasovno navođenje !
Od ostalih programa smo isprobali OziCE koji radi bez greške.

Offline Elvir Ferhatbegovic

 • Novi član
 • *
 • Postova: 31
  • Profil
Odg: Magellan MobileMapper6 - novi GIS/GPS uređaj
« Odgovori #2 : Veljača 25, 2008, 01:55:05 poslijepodne »
Ali to nije sve. Zelim najaviti jednu novu aplikaciju za MM 6 a i za sve slicne mobilne uredjaje, MI Mobile (MapInfo Mobile), aplikacija koja se razvija u Gaussovim labaratorijama. Cime se otvaraju nove mogucnosti za korisnike MapInfo-a, sve vase projekte koje imate na vasim racunarima od sada mozete ponijeti na teren i tamo ih azurirati a pri povratku u kancelariju isti se automatski sinhronizuju sa podacima na racunaru.
Mislim da nema potrebe da posebno opisujem MI Mobile dovoljno je reci MapInfo funkcionalnost na GPS-u.
Prva mobilna GIS aplikacija koja ce biti prilagodjena potrebama korisnika na nasim prostorima.

Offline Besim

 • Mlađi član
 • **
 • Postova: 51
  • Profil
Odg: Magellan MobileMapper6 - novi GIS/GPS uređaj
« Odgovori #3 : Ožujak 27, 2008, 08:27:41 prijepodne »
jeli ovaj uredjaj vec dostupan? ako nije kada ce biti? koja je njegova tacnost, jeli to isto kao na mobile mapper pro? kakva je antena?
dali se mogu otvarati rasteri na njemu?
I na kraju, koja je cijena?

Offline Ahmed Vilic

 • Novi član
 • *
 • Postova: 15
  • Profil
  • http://www.gauss.ba
Odg: Magellan MobileMapper6 - novi GIS/GPS uređaj
« Odgovori #4 : Travanj 30, 2008, 02:49:48 poslijepodne »
MobileMapper6 je već dostupan, mozeta ga vidjeti na Grand GPS radionici koja će se održati 22.maja 2008 u Sarajevu u Hotelu Grand i 23.maja u Banja Luci takođe Hotel Grand. Njegova tačnost kako specificira proizvođač 2-5 metara, ali na osnovu prvih ispitivanja na terenu uređaj ima tačnost i do 1 m, dakle bolja od MMPro uređaja. Na njemu je otvoren operativni sistem slicno kako i kod Magellan MobileMapper CE i CX, samo što je sada u pitanju Windows Mobile 6. Antena je interna koja ima veliku osjetljivost i malu potrošnju tako da baterije na terenu traju i preko 10 sati. Posjeduje priključak za eksternu antenu tako da svi zaintereovani mogu dokupiti i ovu antenu. Uz ovaj uređaj se može poručiti prilikom kupovine dvije vrste softvera i to :
- MobileMapping
- DigiTerra explorer

Softver MobileMaping ima mogućnost učitavanja rastera i to: .tiff, geotift, jpg... Ovaj softver je nesto drugaciji od dosadasnjeg softvera MobileMapper Pro. Snimanje tacaka, linija i povrsina obavlja se direktno u .shp format. Tako da nije potrebna nikakva konverzija podataka nego se direktno učitavaju u GIS programe. Lijepa novost je i to da sada osim prikupljanja atributnih podatak tipa numerički i tekstualni imate mogućnost fotografisati mjesto na kojem prikupljate podatke, te kao takve uvrstiti u GIS bazu podataka i pogledati ukoliko imate potrebu za tim.Postoji mogućnost snimanja i zvučnih zapisa kao i slušanje muzike.

Cijena je povoljnija nego MobileMapper Pro uređaja. Zavisno od toga koji softver koristite

Uređaj sa MobileMapping-om je oko 2050 KM + PDV,
a sa DigiTerrom explorer 2700 KM + PDV.

« Zadnja izmjena: Svibanj 02, 2008, 05:11:10 poslijepodne Faruk »

Offline Muhamed

 • Novi član
 • *
 • Postova: 24
  • Profil
Odg: Magellan MobileMapper6 - novi GIS/GPS uređaj
« Odgovori #5 : Svibanj 19, 2008, 05:27:29 poslijepodne »
E Besime, tek danas probah ovu mašinu, i moji nekakvi prvi utisci su naj, naj. Cini mi se da je dosao kraj mukama sa importovanjem  svega željenog na GPS uređaj.
kartu čitaj a seljaka pitaj