GIS/GPS forum

Arhiva => Arhiva => Autor teme: srdr - Veljača 24, 2010, 11:00:49 prijepodne

Naslov: Web mapping
Autor: srdr - Veljača 24, 2010, 11:00:49 prijepodne
Ima li neko iskustva sa izradom višeslojnih karata koje se prikazuju na web-u?
Koji se softveri koriste, uopšte šta je sve potrebno da bi se jedan GIS projekat mogao gledati na web-u?
Poželjno da budu besplatni programi.
Naslov: Odg: Web mapping
Autor: floss - Veljača 25, 2010, 01:41:10 poslijepodne
Prvo,trebate nam definirati pojam "viseslojnih karata"-ja ne znam tacno sta to znaci???
Sto se tice vizualizacije nekih geoprostornih podataka,od hardware-a je potrebno imati server-machine(vasu lokalizovanu ili LD iznajmljenu...),a od software-a puno toga :)-uglavnom morate imati RDBMS(bazu podataka-objektno-relacijsku),web server klijenta,web-map server posluzitelja i naravno aplikaciju na serverskoj strani koja se odgovarati na vase upite.
Ovo sve postoji u open source(besplatni+otvoreni kood) svijetu.ja sam vec neke testirao i poprilicno se dobro ponasaju.Ako Vam trebaju daljne informacije javite mi se private preko e maila.
Naslov: Odg: Web mapping
Autor: srdr - Veljača 26, 2010, 01:50:52 poslijepodne
Mislio sam na vektorske slojeve posložene jedan iza drugog.
Vi tu nabrojaste štošta, postoji li mogućnost da se uradi projekat u lokalu i da se vidi u browseru offline a za servere ćemo kasnije? :)
Naslov: Odg: Web mapping
Autor: spatial - Ožujak 09, 2010, 01:45:16 poslijepodne
Nema pristojnog prikazivanja web karata na webu bez web servera!
On se može instalirati lokalno (IIS ili Apache (besplatan)), pa da to testirate offline, kao Intranet. Naravno, osim web servera, treba vam i motor (engine) koji će na njemu "pogoniti" GIS podatke. Tada vam za gledanje već urađenog web-GIS projekta nije potrebno ama baš ništa osim web browsera, lokalni web server (zato se i zove server) će sve ostalo obezbijediti.
Što se tiče pretvaranja postojećih GIS projekata u formu koja je najbolja za web, to je već sasvim druga priča, za koju bi mi trebalo daleko više vremena i prostora.
Naravno, postoji i varijanta da sve to iz GIS-a pretvorite u neki od vektorskih formata koje čita browser uz pomoć instaliranih klijentskih dodataka, npr. Flash, SVG ili sl., pa da dobijete teške datoteke, koje će često blokirati browser. To je kao kad imate automobil bez motora - ide, ali ga je teško gurati :)